De groep het 'Holtland Genootschap'  bestaat uit enthousiaste leden met een grote interesse voor de middeleeuwse geschiedenis. We zijn aanwezig op diverse evenementen in binnen- en buitenland.

Door ons te verdiepen in de geschiedenis van de late Middeleeuwen proberen wij een historisch verantwoord beeld te scheppen van het dagelijks leven in die periode. Onze voorkeur gaat uit naar de periode rond 1450, de tijd van Philips de Goede. 

De naam 'Holtland Genootschap' komt van de eerste keer dat we als groep mee hebben gedaan aan een officieel evenement. Dat was met de Slag om Vlaardingen 1018 (Terug naar Flardingha). Dat zijn niet de (late) middeleeuwen waar we als groep voor gaan, maar dat is wel waar we onze naam vandaan hebben. Holtland was toen de naam van wat nu Noord- en Zuid-Holland is. De naam werd door de Friezen die in Holland woonden zo gebruikt en betekent houtland (maar.....waar is al dat bos toch gebleven??).

Hoewel wij een groep zijn die niet uit militairen of krijgers bestaat, maar uit handwerkslieden, ambachtlieden en/of handelsreizigers hebben we toch een zwak voor het militaire schouwspel. We kijken er in ieder geval graag naar. Wat we ook héél leuk vinden zijn de jousting wedstrijden met de ridders en paarden. Dat brengt veel drukte, kleur en sfeer met zich mee. De gevechten tussen de ridders zijn altijd erg spannend! Wij houden onszelf echter vooral bezig met de burgers, zoals wij dit noemen, want vroeger had je wel zeker een verschil tussen burgers en boeren. De burgers hadden andere rechten dan bijvoorbeeld boeren. Burgers woonden in steden met stadsrechten. Het waren in tegenstelling tot de boeren vaak handwerkslieden en handelaren. Hoe zagen de burgers er uit? Wat deden ze zoal? Wat was hun werk, hun dagelijks leven? Wij proberen hier een 'gezicht' aan te geven.

Iedereen probeert zich zo authentiek mogelijk te kleden in de tijd die wordt uitgebeeld. Het laten zien en het uitleggen en beantwoorden van vragen van bezoekers over de kleding die we dragen en de dingen die we doen vinden we erg leuk. De kleding wordt door de leden zelf gemaakt met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. We hebben nu inmiddels een aantal tenten naar historisch voorbeeld en een (kook)luifel. We koken als het enigzins mogelijk is boven het vuur onze maaltijden. We vormen dus (meestal) een aardig groot kampement. 

De groep wil aan de hand van demonstraties de mensen/bezoekers laten kennismaken met de ambachten van de uitgebeelde tijd. Ambachten waar al iets mee gedaan wordt zijn bijvoorbeeld:  band/kamweven, zowel met de weefkam als kaartweven,  koordbinden, naaldbinden en lucet, maar ook houten stempels snijden doen we, we zijn steeds in ontwikkeling dus wellicht laten we de volgende keer weer iets anders zien. We zijn er ook trots op om het weven op een 4 schachts tafelweefgetouw te kunnen laten zien! En verder hebben wij 2 kinderspelen in ons kampement, nl. kegelen en ringwerpen.

Als u interesse heeft kunt u contact opnemen via het contactformulier.